MenuZoekenEmail

dementie en ondersteuning

Aantal keer bekeken 2193 Geplaatst: dinsdag, 06 september 2016

Het Sociaal Wijkteam Ambacht vindt het belangrijk dat u als inwoner zo lang mogelijk mee kunt doen in de samenleving.

Dat betekent bijvoorbeeld dat u niet vereenzaamt. U komt buiten de deur, spreekt regelmatig andere mensen, bezoekt misschien een vereniging, een kerkgemeenschap of een ander sociaal verband.

Als meedoen moeilijker wordt
Voor mensen die kampen met dementie wordt dat meedoen -ineens of soms juist heel geleidelijk- moeilijker. Gerichte ondersteuning komt vaak op gang als de diagnose dementie eenmaal is gesteld, maar daaraan gaat een periode van onzekerheid vooraf. Dan is het goed om te weten dat het Sociaal Wijkteam Ambacht u kan helpen met advies en ondersteuning, ook zonder indicatie.

De eerste verschijnselen van dementie
Even terug naar het begin… Wanneer is er eigenlijk sprake van (beginnende) dementie? De eerste verschijnselen van dementie zijn meestal subtiele gedragsveranderingen, maar kunnen ook vrij plotseling zijn. Alles waar iemand het hoofd bij moet houden, kost een persoon met dementie extra inspanning: een televisie-uitzending of een gesprek volgen, plannen maken, dingen op een rijtje zetten, de administratie bijhouden, problemen oplossen en beslissingen nemen.

Iemand met dementie krijgt bijvoorbeeld moeite met:
•             zich iets herinneren wat kort geleden is gebeurd;
•             zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden;
•             zich oriënteren;
•             het juiste woord vinden;
•             nieuwe dingen leren;
•             zijn emoties onder controle houden;
•             beslissingen nemen;
•             rekenen en met geld omgaan.

Kleine aanpassing, groot verschil
Denkt u dat u kampt met verschijnselen van dementie? Dan is het allereerst goed om anderen te laten weten waar u moeite mee hebt. Uw omgeving kan zo rekening met u houden en moeilijke dingen wat makkelijker voor u maken. Daardoor kunt u langer blijven genieten van het contact met uw familie, vrienden en buurtgenoten of  van uw lidmaatschap bij een vereniging.

Advies en ondersteuning
Het Sociaal Wijkteam Ambacht kan u helpen bij allerlei zaken in het dagelijks leven, ook als u nog geen diagnose of indicatie voor speciale zorg hebt. U kunt er terecht met vragen over wonen, zorg en welzijn. Ook kan het team u helpen om mobiel te blijven, anderen te ontmoeten, huishoudelijke hulp of verpleging aan te vragen of uw administratie te regelen. U kunt eventueel ook een beroep doen op dagbesteding voor mensen zonder indicatie.

Waarom een diagnose?
Na verloop van tijd kan het goed zijn om een diagnose te laten stellen. Ten eerste omdat u dan zeker weet wat er aan de hand is. De dementie zelf kan vaak niet behandeld worden, maar bijkomende verschijnselen zoals een depressie of angstige gevoelens wel. Ook maakt een diagnose dat u bewuster naar de toekomst kunt kijken, dat u meer ondersteuning kunt krijgen, dat een eventuele mantelzorger beter begeleid wordt en dat u lotgenoten kunt treffen.

Hulp zoeken

  • Wilt u zeker weten of er bij u sprake is van (beginnende) dementie? Raadpleeg dan uw huisarts.
  • Hebt u advies of ondersteuning nodig in het dagelijks leven? Bel of mail dan het Sociaal Wijkteam Ambacht of bezoek één van onze inlooppunten.
  • Maakt u zich zorgen over een verward persoon, bijvoorbeeld bij u in de wijk? Neem ook dan contact op met het Sociaal Wijkteam Ambacht.

MEER INFORMATIE