MenuZoekenEmail

Huishoudelijke ondersteuning

Het is belangrijk dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en dat u mee kunt doen in de samenleving. Het kan zijn dat u daarbij ondersteuning nodig hebt bij het huishouden.

Aanvragen
Voor de Wmo geldt dat u niet direct een aanvraag kunt indienen. Als eerste stap meldt u bij de Sociale Dienst Drechtsteden dat u ondersteuning nodig hebt. Dat doet u op het moment dat mensen uit uw omgeving en het Sociaal Wijkteam Ambacht u niet (voldoende) kunnen helpen.

Er zijn drie categorieën huishoudelijke ondersteuning:
• categorie 1: huishoudelijke ondersteuning (HO)
Dit is ondersteuning bij het schoonmaken van het huis. Deze ondersteuning kan bestaan uit licht of zwaar huishoudelijk werk, maar ook verzorging van kleding/linnengoed of ondersteuning bij maaltijden.

• categorie 2: huishoudelijke ondersteuning plus (HO+)
Hebt u naast de huishoudelijke ondersteuning ook specifieke hulp bij de organisatie van het huishouden of hulp bij de verzorging van kinderen? Dan noemen we dit huishoudelijke ondersteuning plus (HO+).

• categorie 3: huishoudelijke ondersteuning zorgstudio (HOZ)
Deze categorie geldt voor mensen die zelfstandig een kamer huren binnen een verzorgingshuis. Deze ondersteuning is alleen zorg in natura.

Keuze
Om te beoordelen welke oplossing het beste bij u past, kunt u een melding doen voor een gesprek met een Wmo-consulent van de Sociale Dienst Drechtsteden of belt u met hun klantenservice 078 - 770 89 10. Mocht u huishoudelijke ondersteuning nodig hebben, dan kunt u zelf een zorgaanbieder kiezen. Samen bespreekt u welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd en hoe vaak. Deze afspraken worden vastgelegd in een persoonlijk ondersteuningsplan.

Zorg in natura of een persoonsgebonden budget
U kunt kiezen voor zorg in natura of een persoonsgebonden budget (PGB).

Eigen bijdrage
U betaalt voor huishoudelijke ondersteuning een eigen bijdrage.

Handige links: