MenuZoekenEmail

Ondersteuning voor mantelzorgers

No video selected.

Zorgt u langdurig voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, goede vriend(in) of buur? Dan bent u mantelzorger en is er mantelzorgondersteuning voor u beschikbaar. Ook voor jonge mantelzorgers die thuis opgroeien met een langdurig ziek, verslaafd of gehandicapt gezinslid is er ondersteuning beschikbaar. Maak er gebruik van!

Wat is mantelzorgondersteuning?
Mantelzorgondersteuning is er in de vorm van een adviesgesprek, training of een cursus. De gemeente werkt daarbij samen met MEE Plus. Wilt u weten wat MEE allemaal aanbiedt? Kijkt u dan eens op www.meemantelzorg.nl. Ook zijn er in Hendrik-Ido-Ambacht verschillende voorzieningen voor mantelzorgers beschikbaar in samenwerking met zorginstellingen. Bijvoorbeeld:

•    Logeervoorziening voor 55-plussers
Om mantelzorgers de gelegenheid te bieden een dag of een paar dagen rust te nemen is er een logeervoorziening voor volwassenen opgezet in De Blije Borgh. In de locatie aan de Gerard Alewijnsstraat zijn twee zorghotelkamers beschikbaar. Inwoners (55+) uit Hendrik-Ido-Ambacht die mantelzorg ontvangen kunnen daar korte tijd logeren. Deze voorziening is bedoeld voor mensen die daar acuut behoefte aan hebben. Tijdens het verblijf zorgt De Blije Borgh voor passende zorg en ondersteuning en ook voor eten en drinken. Voor het logeren is geen indicatie nodig. De kosten worden volledig vergoed door de gemeente.

•    Dagopvang en dagrecreatie
Hebt u er als mantelzorger behoefte aan om overdag een paar uur tot rust te komen of met een gerust hart even weg te kunnen? Dan biedt de voorziening 'dagopvang en dagrecreatie' uitkomst. De persoon aan wie u mantelzorg verleent kan één of meerdere dagdelen per week deelnemen aan groepsactiviteiten die in De Blije Borgh plaatsvinden.

•    Dienstencheques huishoudelijke ondersteuning
Kunt u het bieden van de mantelzorg beter volhouden met (extra) huishoudelijke ondersteuning? Maak dan gebruik van de dienstencheques. U kunt een dienstencheque inzetten voor bijvoorbeeld ramen wassen, grote schoonmaak, was- en strijkservice, boodschappen doen en begeleiding bij activiteiten. Dit kan tegen een speciaal tarief van € 6,50 per uur.

Dienstencheques voor mantelzorgers
Als mantelzorgers kunt u in 2018 zelfs gratis gebruik maken van vijf dienstencheques. Deze gratis cheques krijgt u automatisch als u een account aanmaakt via: https://portaal.diensten-voucher.nl. Als u al een account heeft wordt uw tegoed automatisch opgehoogd. U moet wel eerst een mantelzorgverklaring invullen om voor de (gratis) cheques in aanmerking te komen. Tot 1 juli 2018 kunt u ook extra cheques kopen voor €  6,50 per cheque.

Let op: De dienstencheques zijn niet meer geldig na 31 december 2018. Dit geldt ook voor de 5 gratis dienstencheques. Koop er niet te veel, want de cheques kunnen niet teruggegeven worden. U kunt maximaal drie cheques per week verzilveren. Dit betekent drie uur huishoudelijke hulp per week.

Informatie
Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.socialedienstdrechtsteden.nl

Ondersteuning, informatie, bemiddeling en advies
Mantelzorgers uit Hendrik-Ido-Ambacht komen in aanmerking voor gratis MEE-ondersteuning, -informatie, -bemiddeling en -advies. MEE kan bovendien zorgen voor vervanging door het inzetten van een vrijwilliger. Via MEE kunnen mantelzorgers ervaringen delen en tips uitwisselen. Een verwijzing is niet nodig.Wanneer u gebruik wilt maken van mantelzorgondersteuning, kunt u een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Een consulent van MEE bekijkt dan samen met u wat het beste bij u past.

Handige links:
MEE mantelzorgmagazine Hendrik-Ido-Ambacht
Mezzo, landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers
Hulp van een vrijwilliger via de stichting HIP